Výběr oblečení může ovlivnit nejen naši náladu, ale i zdraví. V poslední době se zjistilo, že mezi přírodními materiály jsou ještě skryté rezervy.

Příroda nás dokáže obléknout od hlavy až k patě

Vše, s čím přicházíme do styku, nás může nějakým způsobem ovlivnit. A pak záleží na konkrétní situaci, jestli to bude v negativním nebo pozitivním slova smyslu.

Na naši dobrou pohodu i na naše zdraví působí i materiály, ze kterých je vyrobeno oblečení a obuv.

·    Není asi nutné zdůrazňovat, že přírodní materiály budou vždy našemu tělu prospěšnější nežli ty průmyslově vyráběné.

·    Pokud bychom šli do důsledků, pak bychom si mohli položit otázku, jestli je lépe nosit na sobě rostlinu anebo ropu.

Přírodními materiály, které se za staletí osvědčily při výrobě textilního vlákna, jsou především len, bavlna, hedvábí a vlna.

·        Nejomezenější využití má asi hedvábí.

·        Dohání to ale tím, že výrobky z něj jsou skutečně krásné a luxusní.

Len má mnohem širší možnosti, ale pomalu už také ustupuje do pozadí. Ani vlna nestojí na žebříčku na příliš vysoké příčce. Sice se s naším tělem dobře shodne, ale i její zastoupení je omezené.

Bavlna, bambus a konopí

Nejsilnější skupinu výrobků z přírodní tkaniny tvoří bezesporu ty, které jsou vyrobeny z bavlny. Bavlna je materiálem mnoha možností. Všichni známe například froté nebo satén. Výhodou je jemnost bavlny. Bavlna je na omak strašně příjemným materiálem a navíc dokáže nasát velké procento vlhkosti. Je tedy oblíbená při výrobě oblečení, ručníků a osušek a v neposlední řadě také při výrobě povlečení a prostěradel. Bavlna je využívána jak k obyčejným věcem jako jsou ručníky a utěrky, tak i k výrobě oblečení od kalhot až po košile a svetry nebo například k výrobě luxusního spodního prádla. Ať už si vzpomenete na jakýkoliv kousek ve vašem šatníku či prádelníku, určitě byste ho v obchodě našli i v bavlněné provedení.

·   Bavlněné textilní výrobky jsou vhodné díky svým vlastnostem i pro novorozená miminka.

Je tu ale jeden materiál, který bavlně začíná „šlapat na paty“. A tím je bambusové vlákno.

·    Vzhledem k tomu, že rostliny určené pro textilní výrobu nikdy nepřišly do styku s jakoukoliv chemikálií (rostou divoce), tak neobsahují žádné negativně působící látky.

·    Kromě toho se dá toto vlákno použít prakticky na výrobu jakéhokoliv druhu oblečení.

-         Od ponožek až po kalhoty nebo košile.

Bambus ale není jediným nově objeveným materiálem. Skvělé vlastnosti má i vlákno konopné. To je dokonce schopné zadržet 100 % UV záření. Další výhodou je vysoká savost. Konopné oblečení má velkou budoucnost zejména pro osoby trpící závažnějšími dermatologickými obtížemi.

Komentáře (0)

Napište první komentář