Plátěné tašky versus igelitky

Zajisté jste již i vy postřehli změnu, která provází vaše nákupy v různých prodejnách, obchodních domech a supermarketech.
Jde o změnu týkající se přímo nákupních tašek, při kterých igelitové postupně nahrazují papírové a plátěné.
Změna, která nastala především z ekologických důvodů. Jaké jsou tedy jejich výhody a nevýhody a která z nich je tedy lepší?

 Plátěné tašky

V minulosti byly plátěné tašky či síťovky zcela běžným společníkem při nákupech. Proto není divu, že se s oblibou vracejí do rukou nakupujících i dnes. Jsou ekologické, vydrží i velkou zátěž a můžete je používat opakovaně a dlouhodobě. Když se znečistí, tak se nechají jednoduše vyprat a můžete je opět vesele používat dál, takže je nízká pravděpodobnost, že brzy skončí někde na skládce.

Šikovné hospodyňky si takovou plátěnou či látkovou tašku dokážou vyrobit i doma třeba ze zbytků látek nebo nepoužívaného oblečení a podobně a stejně tak snadno se nechá při poškození opravit. Jinak si je můžete nechat vyrobit na míru nebo využít různé nabídky obchodníků, kteří tak efektivně propagují svoje logo, které je obvykle součástí těchto tašek.

Můžete je používat na cokoliv, kdekoliv a kdykoliv a k dostání jsou v různých rozměrech, barevných odstínech či vzorech. Proto se látkové či plátěné tašky mohou stát i vašim skvělým módním doplňkem k oblečení či různým příležitostem.

Snadno v nich odnesete běžný nákup potravin, knihy, oblečení, jsou vhodné na dovolenou i výlet a v kabelce nezabírají zbytečně místo. Ke všemu jsou tiché, takže nikoho při balení nákupu či jiných věcí nerušíte zbytečným šustěním či hledáním otvoru.

Kromě toho šetří peníze, životní prostředí, jsou vhodné pro každý nákup, praktické, estetické, a dokonce je můžete využít i jako skvělý dárek.

 Igelitové tašky

Igelitové tašky byly doposud rovněž našim nepostradatelným společníkem, ale z důvodu vysoké zátěže na životní prostředí se začínají z dosahu postupně ztrácet. Igelitové tašky se vyrábějí z plastu, respektive z polyetylenu a polypropylenu.

I když jsou igelitové tašky ve velkém nahrazované plátěnými, textilními a papírovými verzemi, tak oproti těm papírovým nejsou zase až tak velkým zlem, takže v tomto porovnání se najdou i výhody.

Igelitové tašky mají oproti papírovým totiž vyšší nosnost, při určitém znečištění se nechají ještě očistit a používat dál, jsou recyklovatelné, nechají se používat opakovaně, můžete je využít i na jiné záležitosti než nákupy.

Oproti plátěným, textilním taškám zase nevydrží tak velkou zátěž a co si budeme povídat, nevypadají dokonale ani jako módní doplněk. Všechno má tedy svoje pro i proti a je pouze na uvážení každého, kterou variantu zvolí a která mu při jednotlivých nákupech a dalších činnostech vyhovuje lépe.

Z ekologického hlediska i dalších výhod mají víc na vrch přece jenom plátěné či textilní tašky, ale vždy záleží na individuálních potřebách spotřebitelů.

Komentáře (0)

Napište první komentář