Chcete si zachovat svoje oblečení a další textilní materiály pořád jako nové? K tomu přispívá nejen výběr pracích prostředků, ale i dodržování pracích symbolů.

Zajisté jste si všimli, že vaše oblečení, ložní prádlo a další textilní materiály jsou obvykle označeny štítky, na kterých jsou nejen informace o značce a materiálech či velikosti, ale také prací symboly. A jaký je vlastně jejich význam?

V první řadě prací symboly informují o způsobu praní, žehlení a další údržby. Základem těchto symbolů jsou stejně jako u dopravních značek tvary jednotlivých ikonek. Můžete se setkat s tvary jako:

  • kroužek

  • trojúhelník

  • čtverec

  • vanička

  • žehlička

Kroužek symbolizuje čištění, trojúhelník bělení, čtverec sušení, vanička praní a žehlička žehlení. Tyto základní symboly praní a údržby obsahují i další důležité informace.

Kroužek

Kroužek mezi pracími symboly vyjadřuje čištění. V jeho vnitřku se můžete setkat i s dalšími znaky, a to především písmeny jako F, P, A, W nebo přeškrtnutý kroužek. Písmeno F vyjadřuje běžný postup čištění, P symbolizuje možnost použití některých rozpouštědel, A informuje o možností rozšíření chemických látek o trichlorethen a W upozorňuje na možnost pouze mokrého čištění, Přeškrtnutý kroužek zakazuje chemické čištění.

Trojúhelník

Trojúhelník je symbolem bělení. Jeho vnitřní část může obsahovat zkratku cl, která vyjadřuje možnost bělení přípravky, kterých obsahem je chlór. Dále může jít o přeškrtnutý trojúhelník s cl, co vyjadřuje zákaz bělení nebo trojúhelník se šrafováním v podobě dvou čar, a to symbolizuje použití pouze oxygenových bělidel.

Čtverec

Čtverec symbolizuje mezi pracími znaky sušení. Nejčastějším obsahem uvnitř těchto čtverců jsou kolečka, která můžou mít ještě další znaky, a sice dvě tečky – běžné sušení, tři tečky – možnost vyšší teploty, jedna tečka – nižší teplota. Dále může jít o přeškrtnuté kolečko, a to symbolizuje zákaz sušení v bubnové sušičce. Symbol čtverce může obsahovat ještě čárky, při kterých jedna znamená, že je prádlo možné sušit na šňůře, tři informuje o nutnosti sušit prádlo ve vodorovné poloze.

Vanička

Vanička vyjadřuje symbol praní. Uvnitř vaničky se můžou nacházet čísla, vnořenou ruku, tečky a také přeškrtnutí či podtržení. Čísla vyjadřují maximální možné nastavení stupně teploty vody při praní, a pokud je vanička ještě podtržená, tak to znamená obzvlášť šetrné praní. Vnořená ruka informuje o možnosti pouze ručního praní a přeškrtnutí praní zakazuje úplně.

Žehlička

Žehlička je samozřejmě symbolem žehlení. Obsahem tohoto symbolu můžou být uvnitř ještě tečky, čísla, přeškrtnutí či symbol napařování. Tečky vyjadřují maximální teplotu, při čemž tři tečky vyjadřují 200 °C, dvě tečky 150 °C a jedna tečka 110°C. Maximální teplotu vyjadřují i případná čísla. Přeškrtnutý symbol žehličky znamená zákaz žehlení, žehlička doplněna o symbol napařování vyjadřuje možnost žehlení i s napařováním nebo naopak přeškrtnutý symbol napařování tuto možnost zakazuje.

Stejně jako na samotném prádle, tak i na samotné pračce, žehličce nebo sušičce můžete využívat jednotlivé symboly, které vám zajistí šetrné zacházení s textilními materiály od oblečení až po ložní prádlo a podobně.

Pracísymboly

Komentáře (0)

Napište první komentář