Existují odvětví, která mají za sebou dlouhý příběh. Historii, kterou píše sám život, při které se mnohé mění. Ne jinak je tomu v dějinách textilu a oblékání.

Svět textilu vypadal úplně jinak

Kdybychom se měli ohlédnout hodně daleko až na počátek lidstva, pravděpodobně bychom skončili u toho, že první lidé se začali zahalovat do všeho, co jim poskytla příroda. Kůže, kožešiny, ale i peří a různé trávy či listí, zkrátka všechno, co se dalo nějakým způsobem opracovat a upravit tak, aby jejich těla nebyla nahá. Neexistovaly jehly ani šicí stroje a tak se tvořilo různě svazováním a přehazováním, tak aby oblečení dostatečně drželo a především splnilo prvotní úkol, chránilo před zimou. Zřejmě zde by se začala psát historie textilu a oblékání. Ačkoliv dějiny textilu a prvotní módy se začaly psát o mnoho století později. Jako první přišly na řadu lněné materiály a o mnohem později bavlna, vlna a hedvábí. Těžko se dá uvěřit tomu, že byly rozhodujícími složkami v ekonomickém světě.

Novověk přinesl změny a návrháře podpořil

Renesanční móda byla hodně ovlivněná uměním. Všechno se dá říci, že mělo být harmonické a vyniknout měla krása textilií, kterou upřednostňovali italští umělci. Oblíbeným vzorem se stalo granátové jablko nebo jiné výstřední velké vzory. V této době se nejvíce nosil samet, brokát nebo hedvábí. Je pravdou, že se zde objevily nové vzory nebo řasení a také nové módní dekorace a prvky. Postupně ovšem oděv získával nejen na vznešenosti, ale také na hmotnosti. A tak se po další století různě upravovalo, prostříhávalo, dával se prostor barvám. Až se pomalu po různých experimentech došlo k podobnému oblečení, které známe dnes.

Současná móda

Jestli se některé století vyznačovalo určitým prvkem, který vynikal v ten daný čas, tak to v dnešní době neplatí. Časy kdy Československo bylo za první republiky oděvní a textilní velmocí jsou nenávratně pryč. Díky tomu se také mnohé změnilo a v podstatě se dnes střídají všechny druhy oblečení.

Ženská móda – velmi rychle pozměnila styl, sukně nebo šaty se odlehčovaly, zkracovaly, dekolty se prohlubovaly a mnohem více se na ženách objevovaly kalhoty.

Pánská móda – zde šel trend trochu pomaleji, ale přece jenom dříve se muži více objevovali ve společenských oblecích s různými specifickými doplňky.

Dnes jsou některé obleky hodně společné, sportovní oblečení, outdoorová výbava, pracovní neboli firemní obleky s logem firmy, ty jsou například pro všechny jednotné. Snad jen svoji vznešenost si zachovalo společenské oblečení, kdy muži si obléknou slušivý komplet, s vhodnou košilí a kravatou či motýlkem. A na ženách opět vyniknout působivé společenské šaty, střevíčky a slušivý účes. 

Komentáre (0)

Momentálne nie sú žiadne komentáre