Bavlna je už po tisíciletí nejvíce využívanou textilní surovinou. Její cesta z plantáží až na naše oblečení je ale docela složitá a zdlouhavá. 

Zpracování bavlny od vlákna až po úplet

Jednou z nejvíce využívaných rostlin v textilním průmyslu je bezesporu bavlna. A to už po několik tisíc let. Nejstarší důkazy pocházejí z Egypta, kde se našly textilie staré 7000 let. A dalo by se říci, že dodnes bavlnu žádný jiný materiál nepřekonal. Její produkce přesahuje dokonce 25 miliónů tun ročně. Její zpracování ale není vůbec jednoduchou nebo rychlou záležitostí. Než se do ní můžeme obléknout, projde celkem dlouhou cestou.

Na sklizeň bavlny v se už dnes ruční práce příliš nevyužívá. Pomocníkem je v tomto případě speciální bavlníkový kombajn, který chomáče bavlny sklidí a zároveň vytvoří tzv. modul. Což je kompaktní blok bavlny, který váží cca 10 tun. Dalším krokem je odstranění semen. Tato náročná práce, kterou vykonávali v dobách minulých především černí otroci, byla na konci 18. století nahrazena odzrňovacím strojem. Díky tomuto vynálezu se pěstování bavlny ještě více rozšířilo.

Bavlna se stává textilií

Konečně přichází na řadu zpracování bavlny a její přetvoření na textilní materiál. Proces, při kterém k tomu dochází, se nazývá přadení. Během několika samostatných operací se vytváří homogenní a stejnoměrná směs bavlněných vláken orientovaných jedním směrem.

o   Jednotlivé operace se skládají z čištění, sušení, mísení.

o   Závěrečnou fází je předení, čímž vznikne bavlněná příze.

·         V současné době se na tuto fázi využívají plně automatizované stroje.

Jedním z textilních materiálů, který se z bavlněné příze vyrábí, je úplet. Jeho výroba probíhá na plochých a kruhových pletacích strojích, podle toho, jaké bude další využití. Například úplet na límce polokošilí probíhají na plochých pletacích strojích.

o   Úplety jsou velice využívané především při výrobě oblečení.

o   Najdeme je kupříkladu u funkčního sportovního prádla a také u ochranných pracovních oděvů.

 

Komentáre (0)

Momentálne nie sú žiadne komentáre