Fleecové oblečení je v současné době velmi oblíbené. Má ale jednu nevýhodu, kterou je žmolkování. Tento proces můžete oddálit správným výběrem a vhodnou údržbou.

Fleece materiál, využití a údržba

Takzvané fleecové materiály jsou vyráběny ve velké míře ze 100 % polyesteru. Zajímavé je, že se na jeho výrobu používají i recyklované PET láhve. Díky tomu, že se vzniklé kroucené vlákno splétá a poté se drátěným kartáčem upravuje do vlasu, vyniká tento materiál dobrými izolačními vlastnostmi i v mokrém prostředí.

·        Tento, tak trochu zvláštní výrobní proces fleecové textilie, bude také vyžadovat zvláštní zacházení při údržbě.

·        Rozhodně se nedoporučuje používat aviváž či prací prostředky s detergenty.

-         Jestliže chcete dlouhodobě zachovat vizuální i užitné vlastnosti fleecového oblečení, pak si kupte speciální prací prostředek v prodejně sportovního oblečení.

Lze předejít žmolkování?

Nejvýraznější nevýhodou u oblečení z tohoto moderního textilního materiálu je žmolkování. Tento nepříjemný a nežádoucí proces nelze v podstatě zastavit, ale lze ho alespoň částečně oddálit.

o   Čím je žmolkování způsobeno?

-         Jedná se o poškození vlasových vláken při nošení a údržbě. Dochází k roztřepení vláken a vzniku chuchvalců. Oddálit tento proces můžete i tím, že nebudete používat sušičku prádla a oblečení raději prát obrácené do rubové strany.

Dobrou zprávou pro všechny, kteří si fleecové oblečení oblíbili je, že díky moderním technologiím zpracování mají fleecové materiály hustší a tím pádem pevnější strukturu. Žmolkování je tedy efektivně sníženo a oblečení vydrží delší dobu ve stále stejné kvalitě. Je ale nutné kupovat jen prvotřídní výrobky. Textilní materiál fleece se v současné době využívá na výrobu mnoha součástí oblečení. Můžete se s ním setkat nejen na klasických mikinách, ale také u rukavic čepic nebo čelenek.

·        Pořídit si můžete i fleecovou deku, která vám poskytne dobrou službu především v přírodě.

·        Na fleecové dece vám nebude chladno a také skrz ni tak snadno neprojde nepříjemná vlhkost. 

Komentáre (0)

Momentálne nie sú žiadne komentáre